Koka kaffe - fakta och tips
Det är vanligt att folk frågar hur man kokar kaffe på bästa sätt. Svaret är enkelt – kaffe ska aldrig kokas. Ifall kaffet kokas försämras smaken eftersom kaffet blir beskt.
Kaffe ska aldrig koka - en kaffebryggare
ser till att kaffets temperatur aldrig når kokpunkten
I vardagsspråket säger vi ofta att vi ska koka kaffe oavsett om vi lagar bryggkaffe eller snabbkaffe. Till saken hör dock att föreställningen om kokat kaffe alltid är felaktig; kaffe ska inte kokas. Den optimala temperaturen för kaffe är 90 grader, vilket innebär att kaffet aldrig ska nå kokpunkten. Kaffets smak försämras snabbt om temperaturen överstiger 95 grader.
Kokkaffe ska inte kokas
Inte ens kokkaffe ska kokas i ordets rätta bemärkelse. Kokkaffet bör avlägsnas från värmekällan så fort det börjat sjuda, dvs. nått 90 grader. Kokkaffe är vanligt i de nordiska länderna och bryggs utan pappersfilter; kaffe som bryggs i pressobryggare är t.ex. en variant av kokkaffe. Nackdelen med kokkaffe är att det ger något högre kolesterolvärden än pappersfiltrerat kaffe, om man får tro vissa forskningsrön. Det har att göra med att små kaffepartiklar som vanligtvis fastnar i pappersfiltret istället finns i det färdiga kaffet.
Koka inte upp gammalt kaffe
Kaffe är färskvara – nymalt och nybryggt kaffe smakar alltid bäst. Du som av någon anledning måste värma upp avsvalnat kaffe bör inte värma upp det på spisen. Värm hellre upp det i mikrovågsugn om du vill få en mindre dålig smakupplevelse.