Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Kaffe latte - fakta och tips

Sverige har en rik lattekultur. I princip alla caféer serverar någon form av kaffe latte vid sidan av storsäljaren bryggkaffe.

Kaffe latte är italienska och har betydelsen kaffe med mjölk. Kaffe latte är detsamma som café au lait, med den enda skillnaden att den senare stavningsvarianten är dryckens franska namn. Kaffe latte stavas på ett antal olika sätt – i Italien dominerar stavningen caffelattè med accent på den sista bokstaven (è). I svenskan förekommer ett tiotal olika stavningsvarianter – den enklaste – enbart latte – är direkt anammad från talspråket. På svenskan är k vanligtvis begynnelsebokstav i dryckens namn.

Recept på kaffe latte

Kaffe latte innehåller rikligt med mjölk – vanligtvis ca hälften av dryckens totala innehåll. Ett klassiskt recept på drycken följer nedan:

  • Häften mörkrostat, bryggmalet kaffe eller espresso (för starkare latte).
  • Häften varm mjölk.

Koka upp mjölken och vispa så att mjölken får ett tjockt lager skum. Ta bort mjölken från värmekällan innan den hunnit koka mer än någon minut. Förbered sedan en stor kopp. Häll först i den varma mjölken, fyll på med kaffet och placera skummet från den kokta mjölken på toppen av glaset. Dekorera gärna mer lite strösocker och malen kanel.