Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Kaffebryggare - fakta och tips

Det finns många olika typer av kaffebryggare, men den klassiska elbryggaren med filterfunktion dominerar fortfarande marknaden i Sverige och Norden.

Numera är det populärt att kunna tillverka sitt kaffe på ett flertal olika sätt. Elbryggaren – eller filterbryggaren som den också kallas – utgör bara ett av många sätt att tillaga kaffe. Fortfarande är det klassiska bryggkaffet emellertid den i särklass mest efterfrågade kaffesorten. Glöm inte att elbryggare måste underhållas – annars kan smaken påverkas negativt. Att avkalka kaffebryggare är viktigt även om du inte har hårt vatten i kranen.

Olika sätt att brygga kaffe

Förutom elbryggaren är följande kaffebryggare (och tillverkningssätt) vanliga i svenska hem:

 • Kaffe som bryggs med filtertratt – här gäller ett kaffemått per kopp. Värm vattnet och ta bort det från kokplattan strax efter att vattnet nått kokpunkten. Häll i bryggmalet kaffe – inte kokkaffe.
 • Kaffe i bistrobryggare – uppfattas som ett mycket gott kaffe. Kaffet behåller smaker som vanligtvis går förlorade vid filtrering i elbryggare. Använd bryggmalda kaffesorter.
 • Kokkaffe – häll kallt vatten över kaffet och koka på spisen. Just innan temperaturen når kokpunkten bör kaffet avlägsnas från kokplattan – detta för att undvika besk smak.
 • Kaffe i mockabryggare – denna typ av bryggare består av två delar. Fyll den undre behållaren med vatten. Häll i kaffe i filtret och pressa lätt med fingrarna. Sätt bryggaren på plattan och låt den stå där tills kaffet börjar fräsa. Kaffet är nu klart i den övre delen av bryggaren.

Vilken är den bästa kaffebryggaren?

Trots mångfalden av bryggmöjligheter är ordet kaffebryggare i allmänhetens namn synonymt med den klassiska elbryggaren. Man kan fråga sig vilken elbryggare som egentligen är bäst.

 • Generellt gäller att en elbryggare med hög effekt är snabb, men om du låter kaffet stå mer än några minuter får kaffet en bränd eftersmak. En kaffebryggare med lägre effekt är långsammare, men i gengäld kan kaffet hållas varmt längre utan att smaken tar skada. Valet är ditt.
 • Du som bor ensam kan förslagsvis köpa en liten kaffebryggare; en sådan är effektiv tack vare sin ringa storlek och kaffet kan ändå sjuda länge utan att smaken tar skada.
 • Du som däremot serverar kaffe till fler personer – men ändå vill att det håller sig varmt länge – kan förslagsvis köpa en kaffebryggare med termos. Glöm i så fall inte att avlägsna termosen från bryggaren så fort kaffet är färdigt.
 • För att hitta bästa bryggare – läs något av många test av kaffebryggare som finns på nätet. Köp den bryggare som är bäst i test enbart om den i övrigt passar dina kaffevanor – och behov.

Populära kaffebryggare

Liksom alla annan hemelektronik kan kaffebryggare förses med en mängd finesser. Förutom kaffebryggare med termos finns bland annat:

 • Kaffebryggare med timer.
 • Kaffebryggare med kvarn.
 • Kaffebryggare som visar styrkan på kaffet i takt med att du doserar.
 • Kontrollampa som anger när det är dags för avkalkning av din kaffebryggare. Kalka av kaffebryggare med särskilt avkalkningsmedel för kaffebryggare – använd inte samma preparat som till tvättmaskin eller övriga vitvaror!

Vi svenskar gillar av någon anledning Melitta, Braun och Philips kaffebryggare mer än andra märken. Andra populära märken på kaffebryggare är Don Pedro, Moccamaster, Bosch och Hugin.