Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Instant kaffe - fakta och tips

Älskat barn har många namn, men hatat barn har ännu fler. Trots att instant kaffe inte är populärt i Sverige har denna kaffesort många benämningar; instant kaffe, pulverkaffe och snabbkaffe.

Instant kaffe är ett annat ord för snabbkaffe eller pulverkaffe, som denna typ av kaffe också kallas. Många etablerade kaffetillverkare erbjuder pulverkaffe i sina sortiment, däribland Gevalia. Det är emellertid viktigt att känna till att instant kaffe inte tillverkas i Sverige. Det har att göra med att tillverkningen av denna kaffetyp förutsätter stora maskinella investeringar. Onödiga kostnader, tycker kaffetillverkarna, eftersom pulverkaffe är nästintill förhatligt i Sverige.

Instant kaffe – tillagning

Instant kaffe är smidigare att laga än vanligt bryggkaffe, förutsatt att du har en effektiv vattenkokare. En tesked snabbkaffe räcker vanligtvis till en kopp. Men du bör naturligtvis dosera efter dina koffeinbehov. Använd enbart rent och kallt vatten, som du kokar upp i vattenkokare. Risken med att koka vattnet på spisen är att du låter vattnet koka för länge. I så fall försvinner vattnets syreinnehåll, vilket påverkar kaffets smak på ett negativt sätt.

Frystorkat snabbkaffe bäst

Frystorkat snabbkaffe tillverkas av filtrerat bryggkaffe. Det färdiga snabbkaffet påminner därför mer om bryggkaffe än kokkaffe vad gäller smakupplevelse och ämneskomponenter.

Den främsta fördelen med snabbkaffe framför bryggkaffe är dock inte smaken; den snabba tillagningen och den längre hållbarhetstiden är faktorer som gör instant kaffet konkurrenskraftigt.