Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Kaffe espresso - fakta och tips

Här lär du dig hemligheten bakom att brygga ett äkta, gott espressokaffe. Espressoinformation för espressoälskare och kaffeentusiaster i allmänhet.

Espressokaffe bryggs på ett speciellt sätt, smakar speciellt och har ett speciellt utseende. Lättast känner du igen ett äkta espressokaffe genom creman; den ljusa ytan som bildas på kaffet efter bryggningen. Creman innehåller inte mjölk, som vissa felaktigt påstår, utan bildas av hett vatten samt av koldioxiden i kaffet i kombination med oljor och aromämnen. Creman ska vara tjock, brun till färgen och steg för steg få en mörkare färg i takt med att kaffet konsumeras.

Hur brygga espresso?

Att brygga espressokaffe förutsätter att vissa grundläggande krav uppfylls. Du som ska brygga espresso själv bör tänka på följande:

  • Maskinen ska ha rätt tryck och temperatur, dvs. 90 grader respektive nio bar.
  • Du som väljer att mala espressobönorna själv bör se till att kaffet finmals – vanligt bryggkaffe ska framstå som grovt vid en jämförelse.
  • Dosera rätt – sju gram till tre deciliter färdigt kaffe kan ses som ett riktmärke.
  • En bra espressomaskin förvärmer kopparna – om din maskin saknar denna funktion (vilket ofta är fallet med billiga modeller) bör du förvärma kopparna på annat sätt. På så sätt serverar du ditt espressokaffe med rätt temperatur (och smak).
  • Espresson ska avnjutas direkt så att creman inte försvinner. Du som ska servera ett stort sällskap bör dela ut kaffet allt eftersom kopparna blir klara. Gästerna får helt enkelt finna sig i att vänta några minuter.

Olika varianter av espressokaffe

För dig som besöker Portugal kan det vara värt att känna till att espresso heter Bica i de flesta menyer utanför turistorterna. I Portugal finns det dessutom en särskild typ av espressokaffe vid namn Galao – denna espresso innehåller rikliga mängder varm mjölk och serveras i glas. Caffè romano är likaså en särskild typ av espresso – denna espressovariant innehåller strimlade citronskal.