Kaffets historia - fakta och tips
Kaffets religiösa ursprung som klosterdryck är som bortblåst. Numera finns drycken överallt i samhället – svenskarna har druckit kaffe helt fritt sedan 1822.
Kaffet har en tusenårig historia
Många menar att vi har Gud att tacka för kaffet. Enligt avlägsna berättelser kommer kaffet ursprungligen från bergstrakterna i Etiopien. En fåraherde sägs ha upptäckt att hans får en dag uppträdde märkligt efter att ha ätit bär som växte på en buske. Herden bestämde sig för att konsultera närmaste kloster – klostrets abbot bestämde sig i sin tur för att själv testa bären genom att hälla över varmt vatten över bären och dricka drycken. Därefter spreds kaffet snabbt mellan kloster – alla var nöjda och glada, eftersom man snabbt märkte att munkarna höll sig vakna på aftonbönerna. Man tror att detta hände omkring 500 e.Kr.
Snabb spridning
Inledningsvis trodde man att kaffebönorna hade magiska och helande egenskaper, varför man kokade och åt bönorna. Först på 1200-talet kom man på att rosta dem. Detta skedde med början runt Arabiska Halvön. Köpmän i Venedig, som bedrev intensiv handel med orienten, såg sedan till att kaffet spred sig till Europa. I just Venedig öppnades också den första europeiska kaffehandeln.
Kaffets väg till Sverige
I slutet av 1600-talet dokumenterades den första kaffeleveransen till Sverige. Kung Karl XII var en kaffeälskare utöver det vanliga och drycken blev populär mycket tack vare honom. På 1800-talet var drycken slutligen utbredd över hela landet. Efter att ha kantats av förbud och mothugg från bl.a. brännvinstillverkare, som såg kaffet som en konkurrent, blev försäljning av kaffe tillåten år 1822. Sedan dess har drycken varit omåttligt populär. Att kaffedrickandet sjönk något under 1940-talet berodde uteslutande på att kaffet var en bristvara under Andra världskriget.