Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Kaffekvarn - fakta och tips

I takt med att det har blivit populärt att mala kaffe på egen hand har utbudet av kvarnar ökat hos elektronikkedjorna. En bra kvarn ska kunna köpas för 500 kr.

Kaffekvarnar används för att mala hela kaffebönor till bryggkaffe eller espresso. Ju längre tid bönorna mals, desto mer finmalt blir kaffet. Själva kvarnen består således av en motor och en knivdel, som mal sönder de hela kaffebönorna. En kaffekvarn kan vara tillverkad av plast, metall eller keramiskt material. Till skillnad från en gammal kaffekvarn drivs moderna kvarnar med elmotor.

Kaffekvarnar i olika test

I takt med att färskmalt kaffe blivit ett populärt alternativ till bryggkaffet i svenska hem, har försäljningen av elektriska kaffekvarnar gått upp under senare år. De flesta välsorterade elektronikkedjor säljer kaffekvarnar för någon 500-lapp och uppåt. Detta pris gäller naturligtvis för en elektrisk kaffekvarn av modern variant. En gammal handdriven kaffekvarn kan kosta både mer och mindre – beroende på skick och tillgänglighet. Du som letar efter en antik kaffekvarn får vara beredd på skyhöga priser.

Populära kaffekvarnar

Följande tillverkare säljer kaffekvarnar som efterfrågas på den svenska marknaden:

  • Krups – kaffekvarnar från 500 kr och uppåt.
  • Gaggia kaffekvarn – kvalitetskvarnar med ett något högre pris än genomsnittet.
  • Hugin kaffekvarn – något billigare än Gaggia men trots allt en kvalitetstillverkare.