Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Merrild kaffe - fakta och tips

Merrild kaffe grundades ursprungligen i Danmark. Företaget såldes senare till en holländsk huvudman. I Sverige säljs Merrilds produkter företrädesvis till caféer och storföretag.

Merrild kaffe är en av många utländska aktörer som etablerat sig på den svenska kaffemarknaden. Merrild kaffe grundades av köpman Möller Holdflod Merrild, som föddes i den danska byn Merrild i Västjylland. Företaget Merrild Kaffe grundades år 1962 i samband med att Merrild startade sin första kaffebutik i danska Middlefart. Därefter grundade han kaffehus i de större städerna Horsens och Kolding. Efter att ha startat upp ett tjugotal butiker valde han att sälja företaget till holländska Douwe Egberts.

Merrild snabbkaffe – känt i Sverige

På den svenska marknaden är Merrild bryggkaffe inte särskilt känt. Däremot är företagets snabbkaffe – Cafitesse kaffe – förhållandevis vanligt även i den svenska grossisthandeln. Detta snabbkaffe säljs som djupfryst koncentrat, särskilt till caféer. Där placeras kaffet i en maskin, som häller i hett vatten och således producerar färdigt kaffe.

Talrika varianter av bönkaffe

Merrild har även talrika varianter av vanligt bryggkaffe i sitt sortiment. Kaffet avviker emellertid inte särskilt från motsvarande svenska produkter, varför företaget inte lyckats etablera sig i Sverige inom detta område.