Avslöjar fakta om kaffe och kaffebryggare

Riktigt kaffe - fakta och tips

Vad är riktigt kaffe enligt svensk kaffesed? Förut drack man kaffe på fat, men idag är det bryggmalet kaffe i kopp som gäller. Till kaffet hör en uppsättning kakor – sju till antalet.

Vad är egentligen riktigt kaffe? En person som upplevt andra världskriget skulle med stor säkerhet svara: äkta bönkaffe – dvs. koffeinhaltigt kaffe baserat på kaffebönor. En svensk skulle nog säga filtrerat bryggkaffe, medan en italienare skulle svara espresso.

Svensk etikett betonar bryggmalet kaffe

Enligt svensk kaffekultur serveras riktigt kaffe (bryggmalet, filtrerat) i kopp (vanligtvis 125 ml). Koppen placeras på ett kaffefat med kaffeskeden till höger om koppen. Som tillbehör får du vanligtvis en gräddkanna och en skål med socker. Denna regel gäller för alla typer av koppar, däribland:

  • Små espressokoppar – eller mockakoppar.
  • Kaffemuggar och frukostkoppar med en volym på uppemot en halv liter.

Sju sorters kakor till kaffet

Svensk kaffesed har länge förknippats med många regler, men de flesta har dött ut eller åtminstone luckrats upp. På riktigt fina kaffebjudningar finns fortfarande en regel kvar, nämligen att sju sorters kakor bör finnas på kaffebordet. Till regeln hör att du som gäst alltid ska börja med vetebrödet och sluta med tårtan.